Travel letters from Spain and Portugal, easter 2009

Dette er en samling reisebrev jeg sendte da jeg var på ferie i Spania og Portugal i påsken 2009.

-- sendt 01. april 2009.
Da jeg fløy til Alicante på mandag var det ganske bra vær på den første delen av turen. Over Frankrike ble det ganske verre og da i skulle lande plaskregnet det. Under innflygingen var det ganske mye turbulens men vi kom oss heldigvis gjennom det og landet trygt. Vi så ikke rullebanen før vi var kanskje 100 meter over bakken så en kan trygt si det var lavt skydekke og jeg var lettet da vi landet trygt.

Etter å ha lett litt på flyplassen fant jeg til slutt en minibank og fikk tatt ut penger. Jeg dro deretter til vandrehjemmet og pakket om før jeg dro ut i gatene for å titte på byen. Fra taket av vandrehjemmet hadde jeg utsikt over Castle of Santa Barbara og fjellet det lå på. Det plaskregnet hele tiden mens jeg tittet på byen og etter jeg la jeg meg ganske. Jeg sjekket ut av vandrehjemmet tidlig neste dag og tok en sti opp til slottet. Store deler av denne stien gikk på en to meter bred forhøyet mur hvor det var ganske bratt på hver side. Jeg kan tenke meg fjellet ligger på 400 meters høyde så det var ganske luftig på slutten. jeg hadde med meg all oppakningen min så det var ganske slitsomt med cirka 20 kilo med bagasje men absolutt verdt det når jeg kom opp. Fra slottet hadde jeg utsikt over hele kysten og innlandet. Jeg hadde tenkt til å ta samme vei tilbake men det hang et skilt der den startet om at det var forbudt å bruke stien. Jeg tok derfor bilveien ned igjen. Da jeg var ferdig med fjellet tok jeg en ny tur for å få med meg resten av byen jeg ikke hadde fått med meg dagen i forveien.

Da jeg anså meg for å være ferdig gikk jeg til buss-stasjonen for å dra til Granada. Da jeg kom til billettluken tittet han i luken på klokken fikk litt dårlig tid med å selge meg billetten. Jeg hadde bare ti minutter til bussen gikk. Etter å ha fått billetten gikk jeg ut men fant ingen buss som gikk til Granada. Jeg spurte folk så godt det lot seg gjøre men ingen av dem kunne engelsk. Da det hadde gått en halvtime med intens leting etter bussen hadde jeg fått skikkelig noia og ble utrolig lettet da jeg oppdaget jeg hadde tatt feil av tidspunket. Bussen gikk en time senere enn jeg trodde. Bussen kom når den skulle og turen til Granada tok 5 timer. Jeg hadde egentlig tenkt til å stoppe i Murcia men da det kun gikk tre busser til Granada om dagen hoppet jeg over det.

Det var deilig å komme frem til vandrehjemmet og jeg synes det er veldig fint i området rundt byen. Etter jeg hadde sjekket inn gikk jeg litt rundt i byen og ble kjent med folk på vandrehjemmet da jeg kom tilbake.

I dag har jeg vært på en walking tour med en gruppe fra vandrehjemmet. Turen tok cirka 3 timer og når vi var ferdig gikk vi på tapasbar og spiste lunch sammen. Etter det tok vi følge tilbake vandrehjemmet. Etter det gikk jeg litt rundt i byen og så på shoping-området, universitetsområdet og katedralen. I kveld skal det være noe festiviteter her på vandrehjemmet.

I morgen skal jeg først til Alhambra og på en utflukt for å besøke noen folk som bor i huler i byen. Jeg møtte i dag ei fra Trøndelag som studerer antropologi som blant annet en masteroppgave om disse menneskene.

Planen er å bli her en dag lenger enn jeg egentlig hadde planlagt. Jeg satser på å ta en dagstur til Córdoba siste dagen og dra rett til Marokko siste dagen jeg er her. Jeg har snakket litt med noen på vandrehjemet som har vært i Marokko og jeg satser på å ta natt-toget til Rabat fra Tangier i Marokko. Jeg vet ikke om jeg kommer til å dra til Casablanca enda men det vil tiden vise. Uansett blir eventuelt det en dagstur. Jeg drar fra Rabat til Fes når jeg har vært der. Jeg er usikker på når jeg kommer til å dra opp til Europa igjen. Jeg har booket inn på et vandrejem i Sevilla neste helg så jeg kommer senest tilbake innen da. Antageligvis skal jeg prøve å sove to netter i Cardíz før jeg drar til Sevilla men det vil tiden vise.

Atter en gang har jeg gått på en liten smell med dehydrering. I går hadde jeg vondt i hodet selv etter å ha drukket 5 liter vann og jeg synes det er litt slitsomt å måtte proppe i seg mellom 5 og 7 liter vann om dagen. Jeg husker fra forrige gang at vannintakte ble redusert etter hvert så det er greit å vite at dette med å tvinge i seg vann er en overgangsfase.

--- sendt søndag 5. april 2009. ---
På onsdag kveld hadde vandrehjemmet laget felles middag til alle som bodde der. Etter middagen spilte jeg et kortspill med et kanadisk par. Vi spilte Hearts som tilsvarer Spardam her i Norge bare at poengdelingen er litt annerledes. Vandrehjemmet har også spanskkurs hvor folk som bodde der kunne lære seg litt grunnleggende spansk.

På torsdag stod jeg opp til vanelig tid og spiste frokost. Det første jeg gjorde var å dra til Alhambra som er en diger festing på en høyde over byen. Gamlebyen av Granada ligger på en høyde rett ved siden av Alhambra. Jeg brukte cirka 5 timer på å få med meg alt på festingen. Den ble bygget av Mauritanierne så det var veldig mye detaljer på bygningene som jeg ikke har sett maken til på kristne bygninger. Etter at jeg litt rundt i handleområdet i byen. På kvelden var det en guidet tour til noen huler i byen som folk bor i. Han som guidet oss jobber på vandrehjemmet og kjente ei som bodde i en av hulene. Hulen vi så var på cirka 60 kvadrat og det hadde tatt cirka et års tid å grave den ut. Den var overraskende fin inni. Etter å ha besøkt hulene gikk vi å en høyde over byen og så på solnedgangen. Fra denne høyden så vi hele byen, Sierra Nevada og området rundt.

Natt til fredag som jeg ganske dårlig. Jeg trenger vel et par dagers innkjøring her nede også med å vende meg til alt bråket som det medfører å bo på vandrehjem. Etter frokost så jeg på katedralen i byen. Det er verdens største gotiske katedral og var (selvfølgelig) utrolig stor. Etter det så jeg på et museum som var tilsluttet katedralen. Etter det igjen brukte jeg på å titte på handleområdet til byen. Også denne dagen var det fellesmiddag på vandrehjemmet. På onsdag hadde de laget en typisk andalusisk rett og denne dagen hadde de laget Koskos. Jeg la meg ganske tidlig da jeg var ganske sliten. Alle de jeg hadde blitt kjent med tidligere i uken hadde dratt videre tidligere på dagen så det var litt ensomt den kvelden.

I går stod jeg opp til vanelig tid og sjekket ut etter frokost. Etter å ha vært litt i byen gikk jeg til buss-stasjonen for å dra videre til Córdoba. Den bussen jeg hadde tenkt til å ta var full så jeg måtte vente i to timer på den neste. Før jeg skulle på bussen til Córdoba tok ei engelsk jente kontakt med meg. Hun hadde også tilbrakt et par dager i byen og skulle videre til samme by som meg. Hun skulle kun være en natt i Córdoba (jeg skal være to netter) før hun skal videre. Vi skal innom stort sett de samme byene og har snakket om å treffes i de andre byene også. Hun heter Lucy og er 37 år gammel. Hun bor i Cornwall og jobber med å hjelpe familier til handikappede mennesker.

Maurerne så på Granada som himmelen og etter å ha vært der i 4 netter ser jeg helt klart hvorfor de gjorde det. Jeg skal helt klart tilbake til den byen.

I dag møttes vi klokken 8 ved katedralen i Córdoba og har vært på en del museer og kirker sammen. Denne byen er ganske fin og har preg av romersk, Maurersk og kristen bosetning.

I morgen drar jeg til Málaga hvor jeg skal være en natt. Så drar jeg videre til Tarifa hvor jeg skal være en natt. (Jeg skal besøke Gibraltar på veien til Tarifa). Videre drar jeg til Cádiz (to netter), Sevilla (4 netter), så har jeg to netter ledig, før jeg skal ha de tre siste nettene i Lisboa. Jeg regner med å bruke de to ledige nettene i Algarve.

Nå må jeg nesten stikke men skal skrive mer utfyllende og fortelle mer når jeg kommer hjem.

Her er det forresten 30 grader i dag og skikkelig digg vær.

--- sendt 09 april 2009 ---
Nå har det gått fire dager siden jeg skrev sist så tenkte det var på tide å skrive litt mer.

Rett etter jeg skrev forrige gang fulgte jeg Lucy til buss-stasjonen. Hun skulle videre til Málaga hvor hun skulle være 4 dager. Jeg skulle være en dag til i Córdoba før jeg skulle til Málaga, og videre derfra etter en natt. Da jeg fulgte Lucy til stasjonen var jeg på appelsinslang. Jeg var litt usikker på om jeg skulle gjøre det eller ikke da jeg har hørt mye rart om hvor godt spanjoler passer på appelsinene sine. Jeg gjorde det allikevel.

På kvelden gikk jeg til sentrum av Córdoba for å se på paraden. Der kom jeg litt i snakk med tre portugisere som var på vei hjem til Lisboa men som hadde stoppet i byen for å se på paraden. De spurte om jeg ble med og spise noe tapas men jeg var dum nok ti å si nei. Dette er noe jeg angret på i ettertid. Det hadde vært greit å knytte noen kontakter i Lisboa som kunne vist meg litt rundt i byen når jeg kommer meg dit i slutten av ferien. Jeg så på paraden i 4 timer før jeg gikk hjem og la meg.

På mandag våknet jeg klokken 6 av at de andre på rommet stod opp. Det var tre jenter som skulle gjøre ditt og datt på badet så de holdt på til klokken 7 da de dro. Det er svært lenge siden jeg har lyst til å kaldkvele noen men disse tre tennåringsjentene stod høyt på listen. Jeg dusjet, spiste frokost og dro til tog stasjonen. Toget til Málaga gikk 08.50 og tok nesten halvannen time. Selv om det går mye raskere med tog er ikke utsikten helt den same som med buss. Jeg får dessuten en bedre følinig med lokalbefolkningen når jeg bruker buss. Lucy bodde på et vandrehjem ikke langt fra der jeg bodde og vi møttes på et torg rett etter jeg hadde sjekket inn på vandrehjemmet. Deretter gikk vi til festningen i byen. Kanskje litt typisk oss tok vi den tyngste veien opp. Jeg synes klatringen opp til festningen i Alicante var ille men dette var mye verre. Vi gikk opp en skikkelig bratt sti på utsiden av fjellet hvor festningen lå og var glade da vi endelig kom oss opp. Det var fantastisk utsikte på denne stien så det var på mange måter vært det. Vi brukte et par timer der oppe før vi gikk ned igjen. Denne gangen gikk vi bilveien ned fra fjellet. Vi gikk langs stranden/sjøen tilbake. På stranden gikk vi forbi en restaurant hvor vi stoppet og spiste lunch. Vi spiste tre retter, en med blekksprut, en med diverse fisk og en med diverse kalamare og lignende. Vi var ikke helt sikker på hva alt vi spiste var for noe denne gangen heller men godt var det.

I følge Lucy var det den beste blekkspruten hun hadde spist så det var veldig godt. Etter det gikk vi på en del kirker og museum (inkludert tyrefekter-ringen). Etter å ha sett litt på paraden på kvelden gikk vi for å se mer av byen. Vi stoppet til slutt på en restaurant ved katedralen og tok en kaffe og brus. Det var en konsert på katedralen som vi hørte på mens vi satt der. Katedralen i Málaga er antageligvis den fineste katedralen jeg har vært i noen gang. Både reiseboken min og folk jeg hadde snakket med i Granada hadde tegnet et litt dårlig bilde av Málaga men jeg fikk et veldig godt inntrykk av byen. Etter Granada er det en av de byene jeg har likt best på denne turen.

På tirsdag sjekket jeg ut etter frokost. Jeg møtte Lucy som fulgte meg til buss-stasjonen. Turen min gikk videre til Tarifa som er det sydligste punktet i Europa. Lucy skulle være i Málaga litt til før hun skulle gjøre et stopp før vi begge skal til Sevilla i morgen (fredag). Vi skal nok bo på hvert vårt vandrehjem da også men ankommer byen omtrent samtidig. (Vi utvekslet numre første dagen vi traff hverandre og har holdt litt kontakten underveis). Bussturen til Tarifa gikk fint. Byen ligger på en forblåst liten halvøy. På den ene siden er atlanter-havet mens Middelhavet er på den andre siden. Det blåste 13 sekundmeter (som tilsvarer kuling), noe som var helt normalt for byen. Ei som jobber der sa hun hadde opplevd dobbel så sterk vind mens hun hadde bodde der. Tarifa har bare et lyskryss så det sier vel sitt om størrelsen. Det er dog et yndet sted for surfere og folk som driver med kitning så det har masse butikker som selger Billabong, Quicksilver og O'Neill (dyre klesmerker). Det skal visstnok ha et bra uteliv også. Jeg fikk endelig vasket klærne mine, noe som var deilig å få gjort. i vinden tok det ikke lang tid før det var tørt. Gikk en tur på stranden og la meg til en fornuftig tid.

Onsdag stod jeg opp og dro til Gibraltar. Jeg måtte bytte buss i en annen by og på grunn av diverse omstendigheter fikk jeg relativt dårlig tid i Gibraltar. Jeg tok derfor kun for meg hovedgaten før jeg dro tilbake til Tarifa. Kom til buss-stasjonen kun 10 minutter før bussen til Cadíz gikk og var glad for at jeg rakk den. Jeg kunne tatt en senere men da ville jeg ikke hatt såpass god tid i Cadíz på kvelden. Vandrehjemmet her er den eneste jeg ikke har fått bekreftelse på bookingen så jeg var ganske urolig for om de hadde motsatt den. (jeg hadde skrevet flere mail til dem og ringt de flere ganger for å være på den sikre siden). Da jeg kun hadde adressen til vandrehjemmet rotet jeg en del rundt før jeg fant vandrehjemmet. Der var ingen turistinfo på buss-stasjonen slik det har været i de andre byene så det var litt håpløst men jeg er fornøyd med at det gikk greit å sjekke inn. Etter jeg hadde sjekket inn gikk jeg litt i byen for å gjøre meg kjent.

I dag har jeg gått mye rundt byen og vært på festninger, kirker/katedral og museer. Cadíz hevder å være den eldste bebodde byen i vest-Europa så de hadde noen interessante muséer her. Jeg var også i det høyeste tårnet i byen. Midt på dagen var jeg på stranden et par timer og slappet av i varmen. Det var deilig å høre lyden fra havet, kjenne den salte sjøluften og høre lyden fra mennesker. Etter turen på stranden brukte jeg 3 timer på å gå rundt byen da denne ligger på en halvøy. Det var et par interessante festninger og andre historiske bygg på den turen.

I morgen drar jeg videre til Sevilla hvor jeg skal være til mandag eller tirsdag. På torsdag må jeg være i Lisboa.

De to siste nettene har jeg hatt dyne og jeg har sovet litt bedre enn jeg har pleid på denne turen. En kombinasjon av varme (temperaturen ligger på over 30 grader), svært dårlig søvn og lite mat (sikkert på grunn av varmen) gjør at jeg føler meg ganske sliten. Håper dette bedrer seg når jeg kommer til Sevilla da jeg skal være der 4 netter.

Det går bedre med klimatiseringen også. De siste 2 dagene har jeg ikke trengt å drikke mer enn 3 liter van i dagen i motsetning til 5-7 liter om dagen slik det har vært tidligere på turen.

Nå er jeg sliten i skuldrene så tror jeg skal avslutte her. Jeg kommer til å skrive mer fra Sevilla regner jeg med.

--- sendt 13 april 2009 ---
I morgen reiser jeg til Faro og Portugal så dette blir mitt siste reisebrev fra Spanien i denne omgang.

På torsdag kveld kom et reisefølge på 5 amerikanere til vandrehjemet jeg bodde på i Cadíz. Det hadde hendt noe med reservasjonen deres så det var ikke plass til de på vandrehjemmet. Etter å ha ringt en del rundt skjønte de til slutt at alt i byen var fult. De fikk tak i et hotell i Sevilla (som er to timer unna med tog) så de var ganske misfornøyde med hva som hadde hendt. Jeg er glad for at alt har gått fint med de reservasjonene jeg har hatt hittil har gått fint og jeg har fått skriftlig tilbakemelding på alle stedene jeg har booket bortsett fra et.

På kvelden på torsdag fikk jeg med meg to prosesjoner til. Det virker som at det er flere prosesjoner som starter ved forskjellige kirker for så å samles ved katedralen i byen. Det har vært helt sykt mye mennesker samlet i sentrum når disse prosesjonene har vært holdt og vanskelig å komme seg frem. Hver prosesjon har samlet like mange mennesker som det pleier å være i byen 17. mai. Når disse har vært to ganger dagen i en uke har det vært slitsomt i lengden selv om det har vært fint å overvære. den første prosesjonen jeg fikk med meg var i Córdoba på forrige lørdag og den siste var nå på lørdag så det har blitt et par stykker av dem.

På fredag stod jeg opp i 9-tiden og sjekket ut. Jeg dro deretter til togstasjonen, kjøpte billett til Sevilla. Ifølge veibeskrivelsen jeg fikk fra vandrehjemmet kunne jeg ta en buss men da jeg kom meg til Sevilla fant jeg ut at den ikke kunne ta meg dit. Det var ei heller ingen taxier som kunne ta meg dit. Jeg måtte derfor gå til vandrehjemmet. Da det var flere prosesjoner på veien som jeg måtte finne en vei rundt tok det meg nesten halvannen time å gå dit. (da jeg gikk samme ruten dagen etter brukte jeg cirka 20 minutter på samme strekning). Etter jeg hadde sjekket inn møtte jeg Lucy ved katedralen. Alt av butikker, museer og lignende var stengt men vi gikk en del rundt og gjorde oss kjent med byen. Vi kom oss inn i katedralen før en messe så vi fikk iallfall sett den. Etter det gikk vi spist middag. Da jeg skulle hjem møtte jeg også en del prosesjoner på veien og brukte nesten en time hjem på en rute som jeg vanligvis bruker cirka 10 minutter på. Vandrehjemmet er et av de beste jeg har vært på på denne turen og jeg sov godt for første natt på lenge.

På lørdag møtte jeg Lucy utenfor et kunstmuseum på morgenen. Da vi var ferdig med det tok vi for oss en del ting vi hadde sett oss ut kvelden i forveien. Vi gikk hver til vårt utpå dagen, hun for å kjøpe bussbillet ut av byen mens jeg for å sove litt mer. Jeg var ganske sliten etter den siste ukes reising så dette var ganske velkommen. Jeg sov først en time på terrassen og så en time i sengen. Det var ganske deilig å ha en hel takterrasse for seg selv og få litt privatliv. Da vi møttes igjen tok vi for oss Alcazáren som var veldig fin. Etter det var det tid for middag. Etter det gikk Lucy på flamenco mens jeg gikk hjem å la meg. Jeg har sett flamenco både i Granada og Barcelona og ville heller få meg hvile istedenfor å se det igjen.

I går tok Lucy og jeg en av de offisielle guiding-bussene i byen hvor vi hoppet av underveis. Etter det tok vi for oss en walking tour. Etter det ble det lunch med påfølgende avskjed. Lucy skulle videre til Cadíz. Jeg gikk deretter videre til Body Worlds (www.bodyworlds.com), noe som Lucy ikke ville være med på. På denne utstillingen vises det frem kroppen på forskjellige måter. Jeg synes dette var utrolig interessant å se. På kvelden gikk jeg en tur i byen og tok en del bilder.

I dag har vært feriedagen min her i Sevilla. Jeg har ikke hatt en skikkelig feriedag siden Granada så jeg har nytt dagen til fulle. Jeg sov lenge og begynner å føle meg ganske uthvilt, noe som er deilig. Jeg har handlet litt klær (pysjamas-bukse og en shorts), vasket klær og tittet litt i butikker. På formiddagen kjøpte jeg også buss-billet til Faro (Portugal) som går klokken 15. Før det skal jeg opp i kirketårnet i katedralen her i Sevilla. Det er det høyeste tårnet i byen og en skal visstnok ha ganske bra utsikt derfra.

Jeg skal være i Faro til torsdag hvor jeg drar videre til Lisboa. Jeg skal være i Lisboa til søndag hvor jeg drar hjem til Norge.

På mange måter gleder jeg meg til å komme meg hjem. I den tiden jeg har bodd her har jeg bodd på 8-manns-rom/sovesaler stort sett hele tiden så det skal bli deilig med litt privatliv. Jeg lever også i en 40-liters sekk så jeg gleder meg til å kunne utfolde meg litt mer.

--- sendt 16 april 2009 --
På tirsdag sjekket jeg ut fra vandrehjemmet etter frokost. Etter all reisingen føltes det godt å være uthvilt igjen og jeg følte meg klar for å gjøre Portugal. Jeg lot sekken min være igjen på vandrehjemmet (med et unntak har vandrehjem mulighet for å låse inn bagasjen etter man har sjekket ut slik at man slipper å bære på den før man skal forlate byen). Jeg gikk deretter til katedralen. Selv om jeg hadde vært der på fredag med Lucy løste jeg billett denne gangen for å kunne besøke kirketårnet. Det er det høyeste tårnet i Sevilla og har en ganske bra utsikt. Jeg var i det høyeste tårnet i Cadíz og ville være i det høyeste i Sevilla også. Jeg fikk dessuten tilgang til ting i katedralen som jeg ikke hadde sett på fredag. Sevilla anbefales på de varmeste til de av dere som ikke har vært der før. det bærer preg av å være en storby (det er den fjerde største byen i Spanien) men har allikevel ganske mye å by på.

Jeg tok tre-bussen til Faro. Da vi kom inn i Portugal fikk jeg inntrykk av at det var ganske slitent og forfallent der og det inntrykket ble ikke bedre da jeg kom til Faro. Jeg skjønte senere at jeg bodde i feil del av "byen" men det var ganske slitent der. Hvis Tarifa kan sammenlignes med en liten utgave av Langesund kan Faro sammenlignes med en veldig slitt (og liten) utgave av Langesund. Tarifa hadde iallfall et lyskryss og det er mer enn kan si om Faro. Jeg hadde booket en seng på en 20-sengs-sovesal men ble vist til et soverom til tre uten vinduer. Resepsjonisten er et kapittel for seg selv. Jeg mislikte han sterkt fra det øyeblikket jeg så han og jeg stolte ikke på han. Etter jeg hadde sjekket inn gikk jeg ut for å sjekke byen og la igjen nøkkelen i resepsjonen. Da jeg kom tilbake to timer senere hadde han "mistet" nøkkelen til rommet og mente jeg ikke hadde levert den tilbake. Etter litt frem og tilbake ikke jeg han til å låse opp døren til rommet. Jeg er evig glad jeg har et sikkerhetsnett til sekken som jeg kan ha rundt sekken og låse denne fast til f.eks. sengen (eller noe annet). Jeg er sikker på at resepsjonisten hadde vært nedi sekken hvis jeg ikke hadde låst den. Jeg kom litt i snakk med ei kinesisk berte fra naborommet som jeg spiste middag med. Jeg har svært sjeldent hatt så problemer med å sove som jeg hadde den kvelden. Etter å ha beskrevet vandrehjemmet på Facebokk kom Torgeir med en beskrivelse på at vandrehjemmet var en blanding av Fawlty Towers og The Shining (Ondskapens Hotel) og det tror jeg stemmer bra. Alt var bare rot der. De hadde ikke skrevet om navnet mitt eller på den kinesiske berta til nattevakten så det var så vidt han slapp oss inn da vi var ferdig med å spise.

Da jeg våknet dagen etterpå sjekket jeg ut. Jeg hadde egentlig booket to netter men ville ikke være der lenger enn nødvendig. Jeg kjøpte billett med første tog ut av byen. Jeg hadde kvelden i forveien brukt cirka tre timer på å titte på gamlebyen. Jeg brukte tiden frem til toget skulle gå på å titte på museene i byen og titte på shopping-området.

Togturen var litt lang (den tok nesten fire timer) men det var deilig å være fremme i Lisboa. Veibeskrivelsen til vandrehjemmet var lettfattet og presis og jeg fant lett frem. Vandrehjemmet ligger i en villa veldig sentralt i byen. Det er veldig god utsikt herfra også. Jeg brukte resten av kvelden på å slappe av og lese ferdig en av bøkene jeg hadde med. Jeg hadde også med en bok til som jeg begynte med. det var også middag på vandrehjemmet som var god. Middagen koster 5 euro men er absolutt verdt det.

I dag stod jeg opp klokken 8 og gikk rundt i byen en del timer etter frokost. Jeg pleier alltid å ha slike vandringer på et par timer for å få en føling med stedet jeg er på. Etter gåturen gikk jeg tilbake til vandrehjemmet og slappet av og leste litt. På ettermiddagen var det en walking tour på tre timer. Vi ble tatt med rundt i sentrale deler av Lisboa og ble fortalt om kultur og historie. Det er et par steder jeg vil se mer på og det skal jeg gjøre på lørdag. Etter walking touren var det litt mer avslapping og lesing før det var middag.

Jeg har et veldig godt inntrykk av Lisboa og skal tilbake til byen.

I forrige uke var jeg i Tarifa som er på det sørligste punktet i Europa. I morgen er det dagstur i regi av vandrehjemmet. Turen skal innom Sintra, Cabo de Roca, Guincho, Cascais og Bélem. etter i morgen har jeg også vært på det vestligste punktet i Europa. Da jeg var i marinen var jeg på Nordkapp som er det nordligste punktet i Europa.

På lørdag har jeg ingen andre planer enn å besøke et par av stedene vi ble fortalt om var innom i dag. og på søndag skal jeg (dessverre) hjem etter tre uker deilig ferie.

Portugisere er annerledes enn jeg så for meg, og de er veldig annerledes enn spanjoler. Iallfall i den sørlige delen ser de veldig mye mer arabiske ut enn de gjør i Andalucía (som er den sørligste regionen i Spania). De virker mer åpne og imøtekommende. dessuten kan de engelsk, noe som er en fordel for en besøkende nordmann som ikke kan portugisisk.

Nå er det dessert så jeg skriver mer senere. Ha det bra så lenge.

-- sendt 18 april 2009 ---
Her på vandrehjemmet er det en "husmor" som er innom tre dager i uken og lager middag til de som bor der. de andre dagene er det en annen fyr som kommer innom å lager middag og det lages tradisjonelle portugisiske retter.

I går stod jeg opp cirka klokken 8 og ventet på at dagsturen skulle starte. Det var en fra vandrehjemmet som kjørte en minibuss med 8 gjester og turen skulle innom Sintra, Cabo da Roca, Guinchom, Cascais og Belém. Det ble stopp på alle stedene (i Sintra fikk vi to timer til å se oss rundt) og prøvesmaking av diverse lokale spesialiteter når det gjelder kaker alle kakene vi smakte var sykt gode og absolutt verdt å smake. Til sammen var vi borte i nesten 9 timer. I Sintra var det utrolig utsikt. Da vi kom tilbake til vandrehjemmet var alle ganske slitne så det ble en siesta på alle sammen. det var en irsk fyr og amerikansk berte som var med som hadde vært på byen kvelden i forveien og ikke sovet. De var ganske reduserte da vi kom tilbake til vandrehjemmet. Etter siestaen ble det middag og vorspiel før vi var kanskje 30 stykker fra vandrehjemmet som dro ut på byen for å teste nattelivet til Lisboa. Jeg har ikke peiling på når jeg kom meg hjem men moro var det.

Som en naturlig konsekvens av nattens utskeielser har jeg vært redusert i dag. For å bedre formen ble det en kjernesunn frokost på McDonalds før det ble en liten siesta så nå er formen mye bedre. Senere i dag skal jeg titte litt på noen museer og kirker. flyet mitt går litt over 12 lokal tid i morgen så jeg pakker før jeg legger meg i dag. Jeg skal mellomlande i Brussel og må vente der i cirka 4 timer. Blir garantert kjedelig så jeg er glad jeg har med musikk på mobilen og en bok å lese. Jeg satser på å bli ferdig med boken i løpet av morgendagen. Det blir bok nummer to jeg leser på ferien så jeg kan vel si jeg har blitt litt belest i tillegg til å bli bereist.

Etter tre uker på loffen blir det litt annerledes å komme seg hjem og jobbe. Granada, Málaga og Lisboa var de byene jeg likte best på denne turen og jeg har lyst til å komme meg tilbake til Granada og Lisboa. Ifølge Wikipedia bor det cirka 2.5 millioner mennesker i Lisboa (med forsteder) men det gir absolutt ikke inntrykk av å være en storby med så mange innbyggere. Det er en avlappet og deilig atmosfære i byen. Jeg har vært i noe slikt som 17 byer på denne turen så jeg kan iallfall si at jeg har fat med meg litt av hvert.