Travel letters from Asia, winter 2011

Travel letters from Asia, winter 2011

--- sendt 2. desember ---
heisann hoppsann. nå har jeg vært her nede i nesten en uke så tenkte det var på tide å gi litt lyd fra seg.

jeg var litt utålmodig med å komme meg nedover da jeg bestilte flybillettene så jeg mellomlandet i Frankfurt før veien bar videre til Doha. Flyplassen i Frankfurt er vel en av de største, om ikke den største flyplassen jeg har vært innom. Selv om jeg var der i halvannen time så synes jeg ikke jeg gjorde noe annet enn å gå for å finne gaten min. jeg kulle i tilleggg skifte terminal så det ble en del gåing på flyplassen. frem til da hadde jeg fløyet med SAS mens på resten av turen skal jeg fly med Qatar Airways. det blir vel en del poeng til sammen hos både SAS og Qatar som kan være greit å få med seg senere. flyturen til Frankfurt tok vel mellom halvannen og to timer mens den tok nesten 6 timer til Doha (Doha er hovedstaden i Qatar). den flyplassen var også ganske stor men der var jeg kun på en transitt-terminal så det ble ikke så mye gåing der. Jeg var der i nesten fire timer. Det var mange butikker og mye mennesker så tiden gikk ganske raskt. flyplassen tar sikte på å bli verdens største hub på flytrafikk og det gikk mange langdistansefly til Afrika, Asia og Europa mens jeg ventet der. fra Doha var det nye 6 timer med fly til Singapore hvor det var et teknisk stop på 80 minutter før det var to nye timer til Denpasar som er hovedstaden på Bali. mens jeg fløy ble dag til kveld før jeg landet i Doha. solnedgangen er egentlig ikke så verst i 42.000 fot. Soloppgangen er heller ikke så ille i den høyden egentlig. Dette er vel første turen jeg har fått med meg en soloppgang og to solnedganger på samme reise. Natt ble til morgen og morgen ble til dag før kvelden og natten senket seg igjen. av en eller annen grunn har jeg problemer med å sove på langdistansefly så jeg så vel 5 filmer (Transformers 3, X-men origins: Wolverine, Trollfangeren, Rise of the planets of the apes og 8mm. det jeg var mest overrasket over her var at Qatar Airways faktisk hadde Trolljegeren tilgjengelig på flygningen mellom Doha og Denpasar) totalt på flyturen.

Etter å ha betalt $25 for visumsøknaden og fått meg visum var det gjennom en siste sikkerhetssjekk før jeg var fremme. Her viste det seg at jeg ikke hadde fått et fortollingsskjema på flyet som jeg skulle ha fylt ut men det ordnet seg heldigvis. Torgeir ventet på utsiden og vi dro hjem. Torgeir, Marte (kjæresten til Torgeir) og Sindre (lillebroren til Marte) og jeg spiste takeaway fra McDonalds på kvelden før vi ble sittende og snakke litt sammen før vi la oss. mat fra McDonalds er vel ikke akkurat noe å slenge stumpen i taket for når en først er i Asia men siden jeg hadde reist i et døgn var det greit å gjøre ting enklest mulig.

jeg ble vekket i 12-tiden på mandag. Vi dro ganske raskt til butikken og banken. Dette er vel første gang jeg er innom en bank og får et gitt millionbeløp i en brun konvolutt. jeg tok ut fem millioner i kontanter og fikk det i 50.000-sedler så det ble en ganske pen bunke jeg fikk med meg. i butikken kjøpte vi 5 kasser øl og en del vann. 5 kasser kostet cirka 600 kroner til sammen så det er ganske billig her nede. Sprit får en tak i i butikken men det er det omtrent norske priser på. Torgeir og Marte fikk seg massasje mens jeg gikk litt på egenhånd i Kuta. Det er der alle turistene drar så det var ganske slitsomt med alle selgerne som ville ha deg med inn i bodene sine for å titte. De fleste blir litt grinete da jeg snakket med de i forbifarten og gikk videre. de solgte omtrent bare t-skjorter der og det er ikke noe jeg er på jakt etter her nede. Jeg bruker omtrent ikke klokke men jeg regner med å kjøpe meg en eller to billige reiseklokker her nede. jeg var blant annet innom Kuta beach før jeg møtte de andre. vi var innom et par dvd-butikker før vi møtte Sindre for å spise middag. Vi spiste på en overpriset italiensk restaurant før vi dro hjem igjen. Det ble litt pilsing og fjasing hjemme før vi la oss.

på tirsdag våknet jeg av meg selv litt før 9. jeg hørte på musikk før jeg dusjet og stod opp. Vi dro til en café for å spise brunch. Marte og Sindre skulle noe annet så Torgeir og jeg dro til Denpasar. Vi var innom diverse kjøttmarkeder, blomstermarkeder og dyremarkedet i tilleggg til en del andre steder og tok bilder. På kjøttmarkedet var det ganske ekkelt med alle fluene og lukten fra all maten. det har jo vært 40 grader her mens jeg har vært her nede. legg på 90% luftfuktighet i tilleggg så kan dere tenke dere hvordan det luktet av alle kjøttstykkene og kyllingen som lå fremme. Alle liker å bli tatt bilder av her nede og spesielt barn kommer bort til oss og sier "photo, photo" og blir skikkelig fornøyde når vi knipser bilder av de. Hjemme i Norge hadde vel foreldre reagert hvis to voksne menn hadde stått og tatt en haug av bilder av fremmede barn. På veien hjem stoppet vi på standen i nærheten og tok en del bilder av solnedgangen. Vel hjemme grillet vi og slappet av.

På onsdag stod jeg opp til normal tid og leste litt før vi dro for å spise brunch. de andre skulle jobbe litt å jeg ble igjen der nede og tok for meg området med kameraet mitt. Jeg gikk vel cirka en mil til sammen den dagen og var innom masse smågater og blant annet et fiskemarked før jeg snudde og gikk noen omveier hjem. den første delen av turen gikk på stranden i Jimbaran (som er den byen vi bor i). det var ganske tungt å gå 5-6 kilometer på en strand i 40 grader men jeg fikk tatt en del bilder som jeg ble fornøyd med. for å komme helt hjem måtte jeg gå gjennom noen smågater og der er det en del villhunder som har slått seg ned. en av tispene fikk valper for ikke så lenge siden så jeg visste ikke hvor mye de ville passe på området sitt siden et menneske kom gående. det viste ikke Torgeir heller så jeg ble hentet og kjørt de siste hundre meterne. Rabies er jo på full fart tilbake på Bali så det gjelder å passe seg for hunder, apekatter og rotter som kan være tilbøyelige til å smitte deg. Utpå kvelden spiste vi middag på en ganske god indisk restaurant. Vi begynte å se på Game of thrones og er nå nesten ferdig med å se på første sesong.

i går sov jeg litt lenger før vi spiste brunch på et italiensk sted i Seminyak. Det ligger litt nordvest for Kuta og er et ganske poshy sted. Det er blant annet mange italienere og nyrike russere som ferierer der. De andre dro hjem for å hjelpe Sindre med å pakke mens jeg ble igjen for å ta bilder. Jeg gikk et lite stykke langs stranden før jeg gikk innover i innlandet. Jeg var innom en del rismarkedet og masse småveier. jeg gikk på måfå og hadde egentlig ikke noen planer om hvor jeg skulle ende å jeg fikk et ganske godt innblikk i dagliglivet her nede. Etter en del timer fant jeg meg en taxi og dro hjem. jeg har fått anbefalt et taxiselskap av Torgeir og Marte som er ganske trygt (Blue bird taxi). hjemturen tok vel cirka tre kvarter og kostet vel ikke mer enn 50 kroner. Vi spiste middag på et italiensk sted hvor maten var helt grei. etter det fulgte vi Sindre til flyplassen. han har bodd her nede i halvannet år og skulle nå flytte tilbake til Norge. etter det pilset vi litt og så på Game of thrones hjemme.

I dag har vi bare slappet av på stranden. Vi har vært på Nusa Dua som er beregnet på upper class turister. du kan leie en villa på stranden til cirka 100.000 kroner natten. etter å ha vært der en stund dro vi hjem igjen og Torgeir og jeg slappet litt av i bassenget. nå har Marte og Torgeir tatt massasje og jeg benytter alenetiden til å skrive til dere.

huset vi bor i ligger i Jimbaran som ligger på sørsiden av øyen. vi bor på en ås så vi har veldg bra utsikt over hele Bali. I kjelleren er det tre digre soverom med egne bad i tilleggg til vaskerom og treningsrom. I den øverste etasjen er det stue og kjøkken. Fra soverommene nede er det direkte tilgang til et digg basseng hvor en kan nyte utsikten mens det er en terrasse til i øverste etasjen. hjemme i Norge har en husederkopper mens her nede har en gekko som gjør omtrent samme nytten med hensyn til å spise innsekter og lignende. Det er ikke så sjeldent en ser gekkoer krype over veggen eller langs noen hjørner. Det har vært ganske varmt her nede hele tiden mens jeg har vært her. temperaturen har vel ligget på cirka 40 grader mens det har vært cirka 90% luftfuktighet.

Balinesere er vel et kapittel for seg selv. Det sies at de har et smil for hver følelse og det tror jeg stemmer ganske bra. i 2009 lagde Transparrency International en oversikt som rangerte Indonesia som det mest korrupte av 65 land. De smiler altså mens de tar i mot bestikkelser med den ene hånden og stikker deg i ryggen med den andre for å sette det litt på spissen. Jeg føler meg veldig trygg her nede og jeg har vel ikke hatt tilstrekkelig kontakt med politiet til at dette synes har blitt endret. de har et annerledes æresbegrep enn det europeere har. for en tid tilbake var det noen som kom med en sleivete kommentar om en annen fra en annen landsby på Facebook. det resulterte i at de samlet sammen alle mennene i landsbyen til han som ble fornærmet og dro til han andres landsby for å ordne opp. det ble et par drepte og mange skadde. de har ikke noe tiltro til politiet og ordner opp selv hvis det er noe. de ordner opp ved hjelp av penger og vold og kanskje aller helst en kombinasjon av disse to. de er jo avhengige av turistene så de lar oss heldigvis være i fred. det er selvfølgelig et og annet ran av en veske og/eller lommebok men siden de er hinduister på Bali gir slikt dårlig karma. med unntak av bestikkelser er det ganske lite kriminalitet på Bali.

hvis en vil ha noen drept her nede kan en betale 300 kroner til noen fra Java som kommer og gjør jobben. et er veldig mye gjestearbeidere på Bali og gjestearbeiderne er ikke så veldig populære blant balinesere. kjøremønsteret ligner ikke noe annet og kan vel sammenlignes med en elv. selv om det er oppmerkinger for to kjørefelt er de tilbøyelige til å kjøre tre biler i bredden. i tilleggg kommer alle de endeløse numrene med scootere som fyller opp tomrommet mellom bilene, fyller opp veiskuldre og fortau for å komme seg frem. kjører en forbi en fotgjenger eller noen på scooter er det vanlig å tute en gang for å si noe ala "her kommer jeg". er det noen som tuter flere ganger er det en taxi som vil ha deg på. de praktiserer ingen regner for forkjørsrett og det er den med størst kjøretøyer som vinner frem mht til forkjørsrett. de har sjelden på seg hjelm når de kjører scooter og det er cirka 300 personer som dør i trafikken på Bali hver måneden. Øyen er cirka like stor som Akershus fylke og har cirka 3.5 millioner innbyggere.

nå er de andre tilbake og vi skal spise litt middag. klokken er +7 timer i forhold til norsk tid så den er cirka 9 på kvelden her nede.

-- sendt 10. desember --
nå er det vel en drøy uke siden jeg gav lyd fra meg sist og tenkte det var på tide med en ny heads up. Nå er jeg i Singapore.

på forrige lørdag dro Torgeir og jeg til Ubud. Mange reisebøker skyter det opp i skyene som det 'ekte' Bali. Det er et stort kunstnermiljøer i den byen og under andre verdenskrig var det mange europeiske kunstnere som slo seg ned her. dermed er det et visst europeisk preg på byen. det er et kongelig palass i byen også. i utkanten av byen besøkte vi et fristed for aper. de er vel av same rase som den som Pippi har tror jeg. de ligner iallfall veldig. det var en om klatret opp på meg mens en annen som var på vei til å klatre opp shortsen. heldigvis ombestemte den seg og klatret opp utenpå klærne. apene kan bite hvis de blir skremt av at mennesker gjør brå bevegelser og det er ikke noe særlig siden de har rabies. jeg synes derfor det var bra jeg slapp å ha en ape krabbende opp i shortsen :) det var noe jeg gjorde som skremte de litt å de hoppet ned samtidig. den ene bet meg løst i hånden på vei ned men det var ikke hardt nok til at det gikk gjennom huden.

etter å ha vært der en stund kjørte vi en vei til Kintamani. det er det høyste området i det østlige Bali og har øyens høyeste fjell som rager nesten 3500 meter. i Kintamani er det en digert krater med en diameter på cirka to kilometer som er rester etter en gammel vulkan. i dette krateret ligger det tre fjell til sammen og det ene av disse er fremdeles en aktiv vulkan. vi stoppet i et tempel som ligger på kanten av dette krateret, på cirka 1500 meters høyde. dette tempelet er et av de 9 viktigste templene på Bali og det var en diger religiøs seremoni der da vi kom dit. vi måtte ta på sarong før vi slapp inn i tempelet. vi fikk tatt en del kule bilder der inne. det er så ustabilt nett der nede så skal dele bilder med dere når jeg kommer meg hjem til Norge. etter et par timer dro vi hjemover og dette tok et par timer da vi havnet bak noen religiøse prosesjoner. i tillegg til de 9 viktige templene har alle landsbyer tre templer og alle disse gir rett til diverse fridager. skal en ha fylt opp en full stilling må en ansette tre personer fra forskjellige landsbyer slik at noen kan steppe inn når de andre to har fri på grunn av religiøse fridager. begge var slite og utålmodige på å komme seg hjem i mørket. det var deilig å komme se hjem og spise middag.

på soenag spiste vi frokost på en fransk restaurant og jeg drakk den beste vanilje milkshaken jeg noen gang har drukket. jeg spiste nasi campur som er en tradisjonell indonesisk rett. det finnes vel tre forskjellige variasjoner av den og jeg har spist de en del ganger mens jeg har vaert her nede. etter det dro vi hjem og ryddet huset Bali style. det gikk litt tregt med andre ord men det var deilig å få unna. på kvelden dro vi til Hard Rock Cafe i Kuta og spiste middag. etter det tok de andre massasje mens jeg tok meg en tur i området. jeg besøkte blant annet minnesmerke etter bomben i 2002. det var ikke helt uventet men det var ganske mange drita, unge australiere der. Etter de var ferdige ville Marte ha mer så Torgeir viste meg mer av Kuta mens vi ventet på henne. etter det så vi ferdig Game of thrones og pilset litt. vi var i seng klokken 3.

på mandag dro Torgeir og Marte til stranden en tur mens jeg slappet av hjemme. jeg lå ute i 15 minutter før jeg smurte meg inn og det var nok til at jeg ble solbrent. vi spiste brunch før vi dro til en skredder og tok mål. jeg bestilte en dress mens de andre ble målt og bestilte diverse annet. vi kjøpte også en del nye filmer og andre småting på kvelden. det var egentlig deilig å bli ferdig med det meste av shoppingen selv om det var en stund til jeg skulle hjem. vi spiste middag på en pizzabule i Kuta. maten der var helt grei.

på tirsdag sov vi til 11 og dro til stranden og slappet av litt der. det har vært cirka 40 grader her hele tiden og sikkert 30 grader i vannet. det var deilig å ligge å høre på vinden og bølgene. vi spiste lunch på stranden før vi dro hjem. Torgeir og jeg dro til Tanah Lot som er et annet viktig tempel på Bali. det er vel også et av de mest kjente og er et ynded objekt på postkort. det ligger ved kysten og er et av templene som dekker kystlinjen til øyen. vi stoppet et oar ganger på veien og tok bilder. vi så et danseshow med tradisjonell balinesisk dans før vi satte kursen hjemover. vi stoppet på Sushi Tei som er en stor sushikjede i Indonesia. da vi var ferdige hadde vi spist 15 tallerkener og siden det var 6 biter på de fleste hadde vi satt til pers endel sushi før vi var mette. dette er vel også omtrent det eneste måltidet jeg har spist her nede uten å bli skikkelig døsig. Marte er ikke noe særlig glad i sushi så vi snakket om å dra hit en gang til før jeg reiser hjem. etter vi hadde kommet oss hjem så vi på en Glee konsertfilm før vi la oss.

på onsdag stod Torgeir og jeg opp 03.30 for å dra tilbake til vulkanen vi hadde besøkt et par dager tidligere. vi dro nesten med en gang for å få med oss soloppgangen. det tok oss drøye halvannen time å kjøre helt opp. vi stolte litt for mye på GPS'en og hold nesten på å kjøre utfor en trapp men heldigvis klarte Torgeir å stoppe før det hendte. vi var på en liten vei inne i jungelen så det hadde tatt en god stund før noen kunnen kommet for å hjelpe oss. vi kjørte gjennom to markeder på veien opp. på Bali starter markedene i 4-tiden på morgenen og varer til mellom 6 og 7 på morgenen. vi kom frem til toppen av krateret i grevens tid. vi kjørte også ned i krateret for å ta bilder. det var cirka 700 meter ned
og Trollstigen er egentlig piece of cake til sammenligning. vi tok en del bilder ved en innsjø i krateret og en dame som tok morgenvasken sin brydde seg ikke med at vi stod 10 meter unna og knipet bilder av området. etter det fulgte vi en vei langs østsiden av vannet og havnet til slutt i en landsby. veien til landsbyen var helt jævelig å kjøre på. den var både bratt og svingete og det var bare så vidt vi kom oss oppover bakkene. i landsbyen holdt til en urbefolkning som heter Trunyan. de er mest kjente for gravplassen sin. vi kom litt i snakk med en fyr der som tilbød seg å kjøre oss med båt til tempelet hvor gravplassen var. vi lot bilen stå igjen og hoppet ombord. gravplassen er det mest spesielle stedet jeg har vært noen gang. det var plass til 11 stykker der av gangen og alle ble lagt i noen 'bur' av bambus på bakken. de blir ikke gravlagt eller brendt slik de blir i andre kulturer men likene blir liggende i burene for å råtne. det er kun gamle mennesker som doer av naturlige årsaker som blir lagt der. en uke tidligere var det en gammel dame som hadde blitt lagt der og lik som har ligget i skogen en ukes tid for å råtne luktet ikke akkurat godt for å si det slik. det var skikkelig likstank der før vi kom frem. det lå masse hodeskaller spredt rundt omkring også. (jeg skal spare dere for mer detaljer så jeg spoler litt).

vi kjørte rundt på innsiden av krateret da vi var ferdig. det var alt fra månelandskav til tett skog og jordbruksområder der nede. det var like bratt stigning på vei opp som ned. vi kjørte videre til det største og mest hellige tempelet på Bali. Vi ble stoppet og velsignet på veien av en dame. det heter Besakih Temple og er over 1000 år gammelt. vi ble vist rundt av en som jobbet der som gav oss en innføring i hinduismen. det er det eneste tempelet på Bali hvor alle kaster kan be og guiden sa folk fra alle religioner kunne be der. uansett om en er kristen, jøde, muslig eller annet annser balinesere disse for å tilbe den samme guden bare at de gir denne guden forskjellige egenskaper. på veien hjem besøkte vi Tirtagangga som er et vanntempel i den østlige delen av Bali. da vi kom oss hjem hadde vi vært på veien i 11 timer og vi var slitne. vi spiste sammen med Marte og det ble en rolig kveld. vi begynte å se på Suits som er en ganske bra serie. jeg har kjøpt den og skal se resten hjemme i Norge hvis jeg ikke rekker å gjøre det her nede.

nå har jeg skrevet ganske mye og tror skal avslutte for nå. jeg reiser med buss til Kuala Lumpur på mandag og skal skrive mer før det. Singapore er veldig annerledes enn Bali og det skal jeg skrive mer om neste gang.

--- sendt 28 desember ---
Nå begynner det å bli en liten stund siden jeg kom hjem så det er på tide jeg skriver litt om hva jeg gjorde i den siste delen av ferien.

Den siste dagen jeg beskrev forrige gang hadde Torgeir og jeg stått opp ganske tidlig for å se på soloppgangen. Det gav sitt utslag dagen etterpå. Jeg stod opp i 10-tiden og var oppe litt. Jeg la meg igjen om sov til klokken 14. Etter at vi hadde spist frokost satte vi av Marte hos skredderen for å kjøpe stoff. De har tre etasjer med bare stoff og hun skulle ha litt. Torgeir og jeg dro litt rundt for å kjøpe noen flere DVD'er. på hele turen kjøpte jeg vel en cirka 35 filmer og like mange sesonger fra diverse serier så jeg får nok å se hjemme i Norge. Etter at vi hadde gjort det dro Torgeir og jeg tilbake til skredderen for å ta fitting på dressen jeg hadde bestilt. jeg bestilte også to dressbukser, en shorts i dress-stoff og en diplomatfrakk så det ble litt å ta med hjem ekstra. På kvelden dro vi til et spansk sted og spiste tapas til middag.

På fredagen dro Torgeir og jeg opp klokken 5 for å dra til markedet. Det er et ganske stort marked i nærheten av der vi bodde. Det våkner vel til liv i 4-tiden på morgenen og gir seg i 7-8 tiden. vi kom dit i soloppgangen og det hadde blitt lyst nok til at vi kunne ta en del bilder. Etter det dro vi til flyplassen. Jeg skulle ha nesten en ukes tid hvor jeg skulle besøke Singapore og Kuala Lumpur. Jeg måtte vente litt på flyplassen og det var ganske kjedelig men tiden gikk heldigvis. Jeg fløy med Air Asia som tilsvarer Norwegian hjemme i Norge. Det var dessverre ikke noen filmer om bord men flyturen tok litt over to timer. Singapore har jo ganske rigide regler men prosessen med visumet og alt det andre gikk mye enklere og raskere enn jeg hadde sett for meg. for å unngå problemer medtollen hadde jeg kun tatt med ventolinen min.

jeg hadde kun pakket det jeg trengte i fotobaggen min så jeg reiste ganske lett og jeg fikk litt skrå blikk da jeg sjekket inn på vandrerhjemmene jeg bodde på. folk som reiser rundt i Asia pleier jo som regel å ha med mer enn en fotobag på litt over 10 liter. På metroen fra flyplassen hørte jeg plutselig en stemme som sa "er du skandinav?". Det var en annen nordmann som var på rundreise i Asia. Han var vel et par år eldre enn meg og hadde nettopp vært på Gilli-øyene. Jeg hadde vurdert å dra dit men lagt tanken fra meg men han likte seg veldig godt der. han jobbet rett i nærheten av meg og jobbet med å kryptere tv-signaler for blant annet Canal Digital. Jeg rotet litt for å finne vandrerhjemmet jeg skulle bo på men med litt hjelp så fant jeg frem. Det lå i Hong kong street 33d og jeg fant ut at d'en betydde at det lå i 4. etg.

Vandrerhjemmet lå cirka 100 meter fra elven så jeg bodde i det minste ganske sentralt. Kvelden brukte jeg til å gjøre meg kjent i byen og sette den sammen i hodet slik at jeg visste hvor ting var i forhold til hverandre. jeg kom over et kjøpesenter som omtrent er på størrelse med Oslo City og det var stappfullt av butikker som solgte fotoutstyr, tv'er og datamaskiner. jeg tittet litt på noe av fotoutstyret men fant ut det ikke var så mye billigere enn hjemme i Norge. Det var dog litt uvandt at de hadde såpass mye Pentax på lager. På kvelden ble jeg sittende å snakke med en fyr fra Seatle på vandrerhjemmet. han hadde sagt opp jobben sin for å reise jorden rundt.

da jeg sov på et 24-manns rom våknet jeg endel ganger den natten. det var ganske mange nye lyder. de hadde et plastikk-trekk på alle madrassene mellom selve madrassen og lakenet så det ble laget knittre-lyder hver gang jeg snudde meg og det hjalp ikke akkurat på det heller. alle madrassene jeg brukte på Asia-turen var ganske harde også. Etter frokost tok jeg med meg kameraet og tok masse bilder i Marina Bay-området og elven. Jeg var også innom Suntec City mal som ligger under og i de nederste etasjene av Suntec City-tårnene. Jeg dekket ellers mye av sentrum den dagen. På kvelden så jeg et lysshow som var fra et av hotellene i Marina Bay. hotellet består av tre skyskrapere og noe som ser ut som et digert skip på toppen.

Dagen etter gjorde jeg unna shoppingområdet i Singapore, little India og det arabiske kvartalet.

sammenlignet med Bali synes jeg Singapore var et kaldt sted uten særpreg. Det kunne vært en ren Disney-utgave av en nesten hvilken som helst vestlig by med skyskrapere. De har ganske rigide lover og regler der. En ting er at en kan får dødsstraff hvis en har spor av narkotiske stoffer i kroppen (det holder altså å bruke narkotika før du drar dit og allikevel få dødsstraff hvis du blir tatt for det) men en får høye bøter for ganske mye rart. en får 1000 dollar i bot for å sykle på underganger, 500 dollar i bot for å spise og drikke på metroen og så videre. det er til og med forbudt å "henge" i deler av bykjernen og det står skilt om at jaywalking er forbudt. husker jeg ikke helt feil er cirka 90% av de som bor i Singapore avstammet fra kinesere eller indere. Engelsk er et av fire offisielle språk i Singapore men det er engelsken til resterende delen av befolkningen jeg hadde store problemer med å skjønne. i beste fall skjønte jeg et og annet ord av hva de sa og måtte prøve å sette det sammen med konteksten for å ha en viss idé om hva de sa for noe.

På mandagen stod jeg opp til normal tid og sjekket ut av vandrerhjemmet. jeg dro til buss-terminalen og hentet billetten min. jeg skulle ta buss fra Singapore til Kuala Lumpur. Singapore ligger nederst på halvøyen hvor Malaysia ligger og bussturen tok cirka 5 timer. for å komme inn i Malaysia måtte vi først gjennom immigrasjonsmyndighetene på den ene siden for å komme ut av Singapore og immigrasjonsmyndighetene for å komme inn i Malaysia på den andre siden. heldigvis gikk dette fint. Den delen av Malaysia vi kjørte igjennom ligner ganske mye på det spanske høylandet, men en veldig frodig utgave. bussen vi kjørte var en dobbeltdekker og passasjerene satt i øverste etasjen. Det var tre seter i bredden og vi hadde deilige skinnseter. Jeg satt ved siden av en svensk småbarnsfamilie som bodde i Kuala Lumpur som hadde vært på besøk i Singapore. Jeg fant vandrerhjemmet ganske greit. Vandrerhjemmet var en gammel lagerbygning som var ganske gjennomført innredet i Viktoriansk stil. De hadde et ganske bra bar på taket hvor en blant annet hadde utsikt til Kuala Lumpur tower og Petronas Towers.

dagen etter stod jeg opp i 8-tiden og spiste frokost. jeg fant holdeplassen til en av de røde bussene og tok en runde med den. det tok godt over tre timer men jeg fikk et godt overblikk over byen og severdighetene. Jeg gikk av i shoppingområdet og brukte litt tid på å titte. det var omtrent bare high end kjøpesentre i den delen av handleområdet jeg havnet i. Det begynte plutselig å plaske ned og jeg tok etterhvert monorailen og metroen hjem til vandrerhjemmet. på kvelden snakket jeg endel med to briter og en hollender jeg hadde blitt litt kjent med tidligere på kvelden.

På onsdagen var det på tide å dra tilbake til Bali. Jeg gjorde unna deler av Kuala Lumpr som jeg ikke hadde fått med meg dagen i forveien, blant annet Little India. deretter dro jeg til flyplassen. Jeg skulle fly med Air Asia også her og jeg ble kjent med en amerikaner som skulle til samme terminal. Kuala Lumpur er hub'en til Air Asia så de har en egen terminal på flyplassen. det var utrolig mange mennesker og mange fly som skulle lette. På grunn av problemer med radaren på flyplassen ble takeoff halvannen time forsinket og det var kjedelig å sitte i flyet og vente så lenge. Torgeir hentet meg på flyplassen på Bali. Siden jeg hadde vært igjennom rutinene med å søke om visum, betale visumavgift osv tidligere var jeg gjennom alt jeg skulle ganske raskt. vi spiste på veien hjem.

Jeg ble egentlig ikke helt klok på bybildet til Kuala Lumpur. det var like uoversiktlig som i Berlin synes jeg. En hadde jo Petronas Towers og kuala Lumpur tower å orientere seg etter. jeg var der bare to netter og jeg tror jeg måtte være der ganske mye lenger for å få grep om byen. Til tross for at byen opprinnelig var grunnlagt som en gruveby var det store kontraster fra hypermoderne skyskrapere til mer fattigslige steder.

De siste tre dagene jeg var på Bali skjedde det ikke noe spesielt. Dagen etter jeg kom tilbake fra turen min kom moren, lillesøsteren og niesen til Torgeir så det var et par ekstra mennesker som skulle være med inn til byen, gjøre seg klare for å dra for å spise og så videre. turen hjem gikk ganske greit. det var 22 timers reise og jeg fikk så å si ikke noe søvn. tiden ble brukt til å snakke med andre passasjerer, se på filmer og høre på musikk. på flyet fra Bali til Singapore ble jeg kjent med en tysk berte. hun skulle vente lenger enn meg i Doha/Qatar så tiden gikk unna både der og under mellomlandingen i Singapore. fra Doha til Oslo ble jeg sittende sammen med en norsk fyr på cirka 60 som hadde vært på ferie i Nepal. konen hans hadde blitt dårlig så han måtte dra hjem litt tidligere
enn planlagt.

Travel letters from Asia, winter 2011